Hvor mange gange om dagen skal hesten fodres?

Hesten har en lille mave, og optager foderet bedst ved små måltider. Der vil sige, at din hest får mere ud af sit foder, hvis den får flere små portioner, end få store portioner. Så skal din hest tage på? Så kan det faktisk gøre en rigtig stor forskel at fordele hestens foder ud over 4+ fodringer i stedet for 2 fodringer.

Generelt bør man ikke overskride 2 kg krybbefoder pr. måltid til en stor hest. Men gå generelt efter, at jo flere små fodringer jo bedre udnyttelse.

Derudover bør du bestræbe dig på at lave så ens fodringer som muligt, det vil give en bedre fordøjelse og optagelse af foderet.

Hesten er et steppedyr, der bruger 16 – 18 timer i døgnet på at gå og æde – vandre og æde. Når hesten tygger, danner den spyt, som neutraliserer dens mavesyre. I modsætning til os, producerer hesten mavesyre hele tiden. Bliver mavesyren ikke neutraliseret, opstår mavesår. Undersøgelser viser, at hesten max bør gå max 3-4 timer uden adgang til grovfoder; hø, wrap eller græs for at undgå foderrelateret mavesår.  

I forhold til grovfoder handler det derfor om at sikrer, at hesten max. står 3 – 4 timer uden grovfoder. Det optimale er fri adgang til grovfoder.
Grovfoder er langt det sundeste, og når du kommer ud til din hest om morgenen, skal der gerne være lidt grovfoder tilbage hos den, så du er sikker på, at den ikke har stået uden grovfoder siden midnat.
Trænger hesten til at tage på, så forsøg altid at skrue op for grovfodermængden først. Kan den æde lidt mere? Så er det den sundeste måde at fylde ekstra sul på hesten – og samtidig den allerbilligste måde.
Hos den nøjsomme hest kan det give problemer, og føles som en umulig opgave, at sørge for hesten ikke står for længe uden grovfoder. Så hvad gør man her?

  • Små portioner mange gange i døgnet
  • Slowfeeder/småmaskede hønet
  • Sørge for en god grovfoderanalyse med lavt sukkerindhold

Selvfølgelig er der mange ting der skal gå op rent praktisk, og vi har ikke alle samme muligheder. Er du i tvivl om, hvordan du gør tingene bedst i dit tilfælde, så søg sparring når du handler foder eller bestil rådgivning.

Slowfeedere – Rolfsminde Foder

Rådgivning – Rolfsminde Foder