Desværre møder jeg ofte frustrerede kaninejere, der ikke kan få deres kanin til at spise den anbefalede mængde hø.

Kaninens kost bør bestå af 80 % godt hø eller groft græs, da det sikrer kaninen de fibre den har brug for til at holde fordøjelsen i gang. Samtidig er det med til at slibe og vedligeholde tænderne.

80 % lyder af meget, og det er det faktisk også. Man siger at kaninen bør spise en bunke hø svarende til dens kropsstørrelse hver dag.

Mange oplever dog, at kaninener svære at få til at spise så stor en mængde hø, nogle har endda opgivet helt at få kaninen til af spise hø.
Et par tips hvis din kanin ikke vil spise hø:

  • Hvordan er duft og udseende på dit hø? Høet skal gerne være grønt og velduftende, ikke kedeligt og støvet. Meget af det billige hø er for dårligt i kvaliteten, og egner sig bedst som topping i toiletbakken desværre.
  • Kaniner kan være utrolig kræsne når det kommer til hø, har du forsøgt forskellige slags for at finde din kanins favorit? Hubertushø, PetDK Alpine Hay osv. er godt kvalitetshø kaninerne er glade for, men typisk har kaninen sin egen favorit. Du er nødt til at prøve dig frem.
  • Får kaninen for mange kaninpiller og grønt? Hvis skålen altid er fyldt med lækre kaninpiller eller grønsager, vil kaninen spise sig mæt heri.
  • Flyt høets placering, nogle kaniner foretrækker f.eks. at spise mens de er på toilettet. Det vil sige, at en høhæk over toiletbakken vil være et hit hos dem. Forsøg dig frem og finde din kanins yndlings spisested.
  • Tandproblemer. Hvis kaninen har problemer med tænderne, vil den foretrække kaninpiller og grønsager, da de er nemmere at spise og derfor gør mindre ondt. Det er en ond cirkel.
    Kaninen skal have et tandeftersyn ved en kaninkyndig dyrlæge. Det er vigtigt, da tandproblemer er utrolig smertefuldt for en kanin.
  • Er kanins tænder tjekket og erklæret ok af dyrlægen, kan man forsøge sig med at sætte kaninen på en høkur. Det vil sige at man skærer kraftigt ned på alt andet foder, når kaninen bliver sulten, vil den spise hø og finde ud af, at det smager faktisk ganske godt.

MEN det er vigtigt, at tænderne er tjekket ved dyrlægen og er ok inden høkuren startes, da det er ren tortur at tvinge en kanin med tandsmerter til at spise hø. Hold desuden øje med, at kaninen begynder at spise høet – kaniner tåler IKKE at faste.

Langt de fleste tilfælde handler det om at finde et godt kvalitetshø og sørge for rigelige friske mængder.